Dirbtinis intelektas ir inovacijos tvariam agromaisto sektoriui: Atsparių ir konkurencingų ateities regioninių ekosistemų formavimas bendradarbiaujant verslui

„AgroMaisto forumo 2024“ temos pasirinkimas

Šiuo metu agromaisto sektorius susiduria su precedento neturinčiais iššūkiais, tokiais kaip klimato kaita, maisto saugumo problemos, geopolitinis nestabilumas ir augančios gamybos kainos. Todėl „AgroMaisto forumo 2024“ vaidmuo kaip niekad svarbus. Šių metų forumo tema – „ATEITIES LAUKAS: Agromaisto sektoriaus transformacija atsparumui ir tvarumui užtikrinti“ – atspindi transformacinių sprendimų poreikį, siekiant išspręsti šiuos iššūkius.

Skaitmenizavimas, technologinės inovacijos ir tvarios praktikos tampa nepakeičiamais įrankiais sprendžiant šiuolaikinių agromaisto sistemų iššūkius. Sujungdami tradicines žinias ir naujausias technologijas, galime įveikti problemas, kylančias dėl augančios pasaulio populiacijos maisto poreikio, tuo pačiu išsaugodami aplinką. Iniciatyva „Field of the Future“ įrodė, kad naujausių inovacijų – dirbtinio intelekto, blokų grandinės, daiktų interneto (IoT) ir naujų verslo modelių – įdiegimas gali transformuoti maisto sistemas, kad jos taptų daug produktyvesnės, atsparesnės, teisingesnės ir draugiškesnės aplinkai.

„AgroMaisto forumas 2024“ sutelks agromaisto sektoriuje veikiančius verslus, politikos formuotojus, mokslininkus ir technologijų kūrėjus, jog atrastume ne tik bendradarbiavimo taškus, bet ir praktinius sprendimus. Tikime, kad forumo metu vyksiančios aukšto lygio diskusijos ir užsimezgusios tarpsektorinės partnerystės paskatins tvarią agromaisto sektoriaus evoliuciją. Kartu bandysime atrasti, kaip inovacijos gali pagerinti produktyvumą, spręsti išteklių valdymo iššūkius ir prisitaikyti prie besikeičiančio klimato, siekdami paskatinti ekonominę ir socialinę įtrauktį.

Dirbtinis intelektas ir inovacijos tvariam agromaisto sektoriui: Atsparių ir konkurencingų ateities regioninių ekosistemų formavimas bendradarbiaujant verslui

Apie iniciatyvą

AgroMaisto Forumas 2024 taps pagrindine platforma nagrinėjant ateities žemės ūkio ir maisto sektoriaus iššūkius bei galimybes, ypatingą dėmesį skiriant dirbtiniam intelektui (AI), skaitmeninėms inovacijoms ir verslo bendradarbiavimui. Renginys suderintas su ES 2024-2029 m. prioritetais, akcentuojant tvarumą, maisto saugumą ir Europos konkurencingumo stiprinimą pasaulinėje rinkoje, taip pat sprendžiant klimato kaitos ir išteklių valdymo problemas.

Strateginiai rezultatai

1. Politikos rekomendacijos:

  • Išsamus dokumentas Europos Komisijai ir EBPO su strateginėmis rekomendacijomis dėl tvarių maisto sistemų kūrimo.

2. Verslo bendradarbiavimas:

  • Tinklaveikos renginys, skatinantis B2B partnerystes tarp startuolių, investuotojų ir agromaisto
    verslų.

3. Tvarių sprendimų kūrimas:

  • Dėmesys skaitmeninei ir žaliosios transformacijos inovacijoms, įskaitant išteklių efektyvumą ir
    atsparumą klimato kaitai.

4. Naujų bioekonomika paremtų verslo modelių kūrimas:

  • Rekomendacijos, kokie iššūkiai ir galimybės laukia Lietuvos, kuriant žiedinės ekonomikos, bioekonomikos ilgalaikę strategiją.

5. Moterų įgalinimas žemės ūkyje:

  • Lyčių lygybės skatinimas ir moterų vadovaujamų inovacijų svarbos pabrėžimas agromaisto
    sektoriaus augimui.

Atsakingi už politikos formavimą, verslo lyderiai ir inovatoriai, susitikę „AgroMaisto forume 2024“, taps tvarios ateities kūrimo varikliu, skatindami DI sprendimus ir inovacijas bei stiprindami bendradarbiavimą tarp sektorių.

Strateginiai rezultatai:

Politikos rekomendacijos
Išsamus dokumentas Europos Komisijai ir EBPO su strateginėmis rekomendacijomis dėl tvarių maisto sistemų kūrimo.

Verslo bendradarbiavimas
Tinklaveikos renginys, skatinantis B2B partnerystes tarp startuolių, investuotojų ir agromaisto verslų.

Tvarių sprendimų kūrimas
Dėmesys skaitmeninei ir žaliosios transformacijos inovacijoms, įskaitant išteklių efektyvumą ir atsparumą klimato kaitai.

Naujų bioekonomika paremtų verslo modelių kūrimas
Rekomendacijos, kokie iššūkiai ir galimybės laukia Lietuvos, kuriant žiedinės ekonomikos, bioekonomikos ilgalaikę strategiją.

Moterų įgalinimas žemės ūkyje
Lyčių lygybės skatinimas ir moterų vadovaujamų inovacijų svarbos pabrėžimas agromaisto sektoriaus augimui.

Atsakingi už politikos formavimą, verslo lyderiai ir inovatoriai, susitikę AgriFood Forume 2024, taps tvarios ateities kūrimo varikliu, skatindami DI sprendimus ir inovacijas bei stiprindami bendradarbiavimą tarp sektorių.

Naujienos

Pranešėjai

Christian Holzleitner

Europos Komisijos Klimato veiksmų generalinio direktorato Žemės ūkio ekonomikos ir anglies pašalinimo skyriaus vadovas
in

George Beers

Informacijos specialistas, Projektų vadovas Vageningeno universitete ir tyrimų institute
in

Dr. Sjaak (J.) Wolfert

Skaitmeninių žemės ūkio ir maisto pramonės inovacijų ambasadorius ir Vageningeno ekonominių tyrimų vyresnysis strateginis mokslininkas
in

Marius Vaščega

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas
in

Prof. Dr. Gert Meijer

„Food for Life“ LT „Nestlé“ korporacijos reguliavimo ir mokslo reikalų pavaduojantis direktorius, Europos technologijų platformos „Food for Life“ pirmininkas
in

Vidmantas Janulevičius

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas
in

Andrius Pranckevičius

AB „Kauno Grūdai“ generalinis direktorius, „PF Kekava“ valdybos pirmininkas, AB „Akola group“ pirmininko pavaduotojas
in

Prof. Dr. Astrida Miceikienė

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerė
in

Marja-Liisa Meurice

„EIT Food CLC North-East“ direktorė
in

Daiva Jakaitė

Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė
in

Jekaterina Kalinienė

Inovacijų agentūros „BioTech Lab“ skyriaus vadovė
in

Mindaugas Snarskis

Vikonda grupė Generalinis Direktorius
in

Grigoris Chatzikostas

„reframe.food“ partneris
in

Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė

„AgriFood Lithuania DIH“ generalinė direktorė, Europos klasterių aljanso viceprezidentė
in

Valentinas Tamulis

Kėdainių rajono savivaldybės meras
in

Vilma Sabaliauskienė

Partnerė / advokatė / Aplinkos ir ESG teisės grupės vadovė
in

Dr. Gintaras Brazauskas

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro direktorius
in

Jelena Ramanauskienė

„Kauno grūdų“ administracijos direktorė
in

Eglė Vaičiukynaitė

KTU EVF docentė praktikė, “Neuromarketingo ir dirbtinio intelekto” laboratorijos bendraįkūrėja ir vadovė
in

Aistė Miliūtė-Pranckuvienė

„Birštono mineraliniai vandenys" direktorė
in

Gediminas Kvietkauskas

„East West Agro“ generalinis direktorius
in

Dr. Aistė Balčiūnaitienė

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) vyresnioji mokslo darbuotoja, „Biofitos“ direktorė
in

Jolanta Kuzminienė

„Varėnos pienelio“ direktorė
in

Inga Juozapavičienė

Vilniaus universiteto Verslo mokyklos lektorė
in

Gintarė Alčiauskienė

„Vikonda grupės“ UAB „Sibena“ direktorė
in

Ignas Šlapkauskas

„Lietuvos inovacijų centro“ EIC programos vadovas
in

Justas Stanys

„Kauno grūdų“ verslo vystymo ir inovacijų tarnybos vadovas
in

Alicja Krakowska

Programos EWA - „Moterų įgalinimas žemės ūkio ir maisto produktų srityje“ projekto vadovė Europos inovacijos ir technologijos institutas (EIT) Food
in

Algirdas Augustinas

„Vikedos“ komercijos direktorius
in

Elmantas Pocevičius

„Švenčionių vaistažolių“, „Acorus Calamus“ generalinis direktorius, „Vision DEM4“ laboratorijos mokslinių tyrimų ir plėtros skyriaus vadovas, Vilniaus universiteto lektorius
in

Rokas Morkūnas

Verslo politikos vadovas EBPO (BIAC)
in

Christine Bertl

Projektų vadovė, Alchemia- nova research & innovation gemeinnützige GmbH
in

Konstantin Haralampiev

„Agrovar CC“ bendraįkūrėjas, bendrovės programos, siekiančios sumažinti anglies dioksido kiekį, lyderis
in

Stavros Tsitouras

reframe.food partneris
in

Raimundas Juknevičius

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas
in

Alistair Starling

„European Diplomats“ įkūrėjas ir vykdantysis direktorius
in

Remigijus Lapinskas

Žaliosios politikos instituto direktorius
in

Arūnas Milašius

Delfi Agroverslo redaktorius
in

*Pranešėjų sąrašas bus pildomas.

Vertinimo komisija

Prof. Dr. Astrida Miceikienė

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerė
in

Dr. Karolina Trakšelytė-Rupšienė

Išmaniosios specializacijos koordinatorė Inovacijų agentūros Lietuvos biotechnologijų laboratorijoje, Inovacijų plėtros departamente
in

Dr. Artūras Jakubavičius

Lietuvos inovacijų centro Inovacijų paramos paslaugų skyriaus vadovas
in

Jolanta Valaikienė

„Bijola“ komercijos direktorė
in

Neringa Romanovskaja

Pardavimo procesų optimizavimo ekspertė, „Neringos seminarų“ lektorė, konsultantė
in

Arūnas Milašius

Delfi Agroverslo redaktorius
in

Daiva Jakaitė

Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė
in

Finalinis renginys

Programa

08:00 – 09:00 Registracija ir tinklaveikos pusryčiai

09:00 - 09:30 Atidarymo kalba

Viktorija Čmilytė-Nielsen | Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė
Janusz Wojciechowski | Europos žemės ūkio ir kaimo plėtros komisijos narys
Simonas Gentvilas | Lietuvos Respublikos Aplinkos ministras
Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė | „AgriFood Lithuania DIH“ generalinė direktorė, Europos metų klasterio koordinatorė 2022
Metin Akman | Verslo ir pramonės patariamojo komiteto prie EBPO Maisto ir žemės ūkio komiteto pirmininkas

09:30 - 10:45 Aukšto lygio atidaromoji diskusija – Nuo lauko iki visuomenės: taika, maistas, saugumas tvaraus agromaisto sektoriaus vizijoje

Pasaulyje, kuriame vyksta spartūs klimato pokyčiai, trūksta išteklių ir tvyro geopolitinė įtampa, agromaisto sistemų vaidmuo užtikrinant taiką bei saugumą globaliu mastu dar niekada nebuvo toks svarbus. Turime užtikrinti maisto saugumą, teisingai paskirstyti išteklius. Diskusijos tikslas – suburti agromaisto sektoriaus ekspertus, vadovus ir suinteresuotąsias šalis, kurie išanalizuotų, kaip tvari praktika gali prisidėti prie pasaulinio stabilumo užtikrinimo.

Tikslai:

  1. Diskusija: aprūpinimas maistu, tvarus žemės ūkis ir taika.
  2. Aptarti inovatyvius sprendimus ir praktiką tvarių agromaisto sistemų srityje.
  3. Akcentuoti pasaulinių partnerysčių ir bendradarbiavimo vaidmenį.
  4. Išnagrinėti iššūkius bei kliūtis įgyvendinant tvarius agromaisto srities sprendimus.
  5. Apžvelgti agromaisto srities sprendimų ateitį dinamiškų pasaulinių iššūkių kontekste.

Diskusijos temos:

  1. Maisto, taikos ir saugumo sąsajos: tiesioginio ir netiesioginio vaidmens užtikrinant stabilumą pasaulyje analizė.
  2. Agromaisto inovacijos: naujausios tvaraus ūkininkavimo praktikos, „agritech“ sprendimų ir tiekimo grandinės optimizavimo tendencijos.
  3. Tarpvalstybinis bendradarbiavimas: regioninės ir pasaulinės partnerystės svarba dalijantis žiniomis, ištekliais bei gerąja patirtimi.
  4. Ateities iššūkiai: logistinės, ekonominės ir socialinės kliūtys, ribojančios tvarių agromaisto srities sprendimų plėtrą.
  5. 2040 m. vizija: agromaisto sistemų ateitis, įvertinus kintančius iššūkius: klimato kaitą, geopolitinę įtampą, urbanizaciją ir t. t.

Įžvalga: Dr. Andy Zynga

Vidmantas Janulevičius | Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas
Dr. Andy Zynga | „EIT Food“ generalinis direktorius
Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė | „AgriFood Lithuania DIH“ generalinė direktorė, Europos metų klasterio koordinatorė 2022
Julia Nielson | EBPO Prekybos ir žemės ūkio direktorato direktoriaus pavaduotoja
Vytenis Tomkus | LR žemės ūkio viceministras

Diskusiją moderuoja Gabriela Wurcel

10:45 - 11:10 Naujos eros pradžia: PlanetTech

Augustas Alešiūnas, AgTech verslo angelas ir agromaisto inovacijų įmonės „Art21″ įkūrėjas

11:10 - 11:35 Kavos pertrauka

I salė A

II salė B

III salė C

11:35 - 12:50 Panelinė diskusija 1A – Nulinės emisijos link: klimatui neutralios maisto ekosistemos strategijos ir sąveikos

Pristato GFarm for Life

Pasaulinėms aplinkosaugos problemoms artėjant prie kritinės ribos, agromaisto sektoriui tenka esminis uždavinys skubiai ieškoti sprendimų. Pastangos sukurti klimatui neutralią maisto ekosistemą apima bendrą tikslą integruoti tvarumo principus ir maisto saugumo užtikrinimą. Diskusijos dalyviai analizuos įvairius modelius, partnerystes bei strategijas, kurios transformuoja maisto sistemas.

Tikslai:

  1. Anglies pėdsakas agromaisto produktų vertės grandinėje.
  2. Anglies dioksido neutralizavimas visame „nuo ūkio iki stalo“ procese.
  3. Tarpsektorinis pramonės šakų bendradarbiavimas.
  4. Aptarti iššūkius ir kliūtis, siekiant neutralios klimatui agromaisto vertės grandinės.
  5. Ateities perspektyvos tvarioje agromaisto ekosistemoje.

Įžvalga: Julia Nielson | EBPO Prekybos ir žemės ūkio direktorato direktoriaus pavaduotoja

Antonio Novo Guerrero | Europos klasterių asociacijos prezidentas
Donald Moore | Pasaulinės pienininkystės platformos vykdomasisdirektorius
Ben Rivoire | Tarptautinės sėklininkystės federacijos Tvarumo ir pasėlių vertės grandinės vadovas
George Papapostolou | „Foodscale Hub“ projektų vadovas
Kristina Simonaitytė | LR žemės ūkio ministro patarėja
Andrius Pranckevičius | „Linas Agro Group“ valdybos pirmininko pavaduotojas, „PF Kekava“ valdybos
pirmininkas, AB „Kauno Grūdai“ generalinis direktorius

Diskusiją moderuoja Živilė Kropaitė-Basiulė

12:50 - 14:15 Pietų pertrauka

14:15 - 15:30 Panelinė diskusija 2A – Naujasis maisto apibrėžimas laboratorijų eroje: kiaušinis be vištos, mėsos kultivavimas

Nykstant ribai tarp technologijų ir biologijos, „maisto“ apibrėžimas radikaliai keičiasi. Diskusijoje nagrinėjama laboratorijoje užaugintų maisto produktų – nuo mėsos iki pieno gaminių – sritis, diskutuojama apie jų vietą mūsų mityboje, kultūrose ir ekosistemose. Ekspertai ir vartotojai siekia išsiaiškinti su tokiomis maisto inovacijomis susijusias prieštaringas nuomones, galimybes ir problematiką.

Tikslai:

  1. Perprasti laboratorijose kuriamų maisto produktų mokslinius ir technologinius principus.
  2. Suvokti naujųjų maisto šaltinių vartojimo socialines, kultūrines ir individualias pasekmes.
  3. Įvertinti laboratorijoje išaugintų maisto produktų maistingumą, palyginti su tradiciniais analogais.
  4. Išnagrinėti reglamentavimo klausimus ir apžvelgti su maisto naujovėmis susijusius saugos protokolus.

Įžvalga: Marja-Liisa Meurice | „EIT Food CLC North-East“ direktorė

Simon Maas | „Smart Sensors 4 Agri-food S3-partnership“ pirmininkas
Vytautas Abukauskas | LR žemės ūkio viceministras
Ieva Valeškaitė | LR ekonomikos ir inovacijų viceministrė
Mirva Lampinen | Maisto inovacijų ekosistemos vystytoja
Seth Roberts | The Good Food Institute Europe Politikos vadovas

Diskusiją moderuoja dr. Donatas Murauskas | „Ellex Valiūnas“ advokatas, VU Teisės fakulteto docentas

15:30 - 16:45 Panelinė diskusija 3A – Artėjančio agromaisto pramonės perversmo finansavimas: žaliosios kišenės (angl. Green Pockets)

Prognozuojama, kad iki 2050 m. pasaulio gyventojų skaičius pasieks 10 milijardų – agromaisto sektoriuje bręsta dar viena didžiulė pertvarka. Tačiau kaip ją finansuoti? Diskusijoje nagrinėjamos inovatyvios finansinės strategijos (nuo poveikio investavimo modelio iki inovacijų konkurencijos), kuriomis siekiama pritraukti kapitalo į perspektyvius agromaisto projektus bei startuolius, skatinančius permainingus pokyčius.

Tikslai:

  1. Paaiškinti strateginio finansavimo svarbą, siekiant išnaudoti visą agromaisto inovacijų potencialą.
  2. Išanalizuoti skirtingus finansinius mechanizmus, pritaikytus unikaliems sektoriaus poreikiams ir iššūkiams.
  3. Akcentuoti visuotinio bendradarbiavimo, institucijų ir privačių subjektų vaidmenį formuojant agromaisto sektoriaus finansavimo ateitį.
  4. Skatinti dialogą dėl vienodų sąlygų gauti finansavimą užtikrinimo.

Įžvalga: Grigoris Chatzikostas | „FoodScale Hub“ viceprezidentas verslo plėtrai

Marja-Liisa Meurice | „EIT Food CLC North-East“ direktorė
Virginija Kargytė | VDU Bioekonomikos tyrimų instituto direktoriaus pavaduotoja tarptautiniams reikalams
Grigoris Chatzikostas | „FoodScale Hub“ viceprezidentas verslo plėtrai
Laura Liepina | Politikos pareigūnė, B2 skyrius – Bioekonomika ir maisto sistemos, Mokslinių tyrimų ir inovacijų generalinis direktoratas, Europos Komisija
Jekaterina Kalinienė | Inovacijų agentūra BioTech Lab vadovė
Giedrius Surplys | Lietuvos Respublikos Seimo narys

Diskusiją moderuoja Živilė Kropaitė-Basiulė

16:45 - 17:50 Panelinė diskusija 4A – Miškų svarba: duomenimis grįstas atsparumas klimato kaitai

Pristato Forest 4.0

Apie 31 proc. planetos sausumos ploto sudarantys miškai yra daugybės biologinių rūšių buveinė ir klimato sistemos pagrindas. „Žemės plaučiai“ sugeria didžiulį kiekį anglies dioksido ir turi esminio poveikio palaikant planetos ekologinę pusiausvyrą. Didėjant klimato iššūkiams, vis svarbiau suvokti ir apsaugoti gyvybiškai svarbias ekosistemas. Diskusijoje gilinamasi į miškų ir klimato simbiozę, pabrėžiant pokyčius lemiantį duomenų vaidmenį. Pasitelkiant pažangiausias technologijas, duomenų analizę, kardinaliai gerinamos miškų valdymo, išsaugojimo bei atkūrimo praktikos.

Tikslai:

  1. Išryškinti įvairialypį miškų vaidmenį klimato kaitos reguliavimo procese.
  2. Aptarti inovatyvius miškininkystės duomenų rinkimo ir analizės metodus.
  3. Pristatyti sėkmingas duomenimis grįstas priemones, skatinančias miškininkystės tvarumą.
  4. Panagrinėti vieningą požiūrį į klimato iššūkius ugdančias partnerystes miškų duomenų srityje pasauliniu mastu.

Įžvalga: Sven Kallen | „Life Terra Foundation“ įkūrėjas ir sekretorius, „Volterra Ecosystems“ generalinis direktorius

Prof. dr. Tomas Krilavičius | Vytauto Didžiojo universiteto Informatikos fakulteto dekanas
dr. Algis Gaižutis | Valdybos pirmininkas, Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacija (LMSA) Europos žemės savininkų organizacijos (ELO) viceprezidentas
Kęstutis Šetkus | LR aplinkos viceministras
Sven Kallen | „Life Terra Foundation“ įkūrėjas ir sekretorius, „Volterra Ecosystems“ generalinis direktorius
Ben Rivoire | Tarptautinės sėklininkystės federacijos Tvarumo ir pasėlių vertės grandinės vadovas

Diskusiją moderuoja Živilė Kropaitė-Basiulė

17:50 - 18:00 Uždaromoji sesija

11:30–11:40 Atidarymas

Daiva Jakaitė, Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė

11:40–11:55 Pranešimas: Europos Sąjungos žemės ūkio ateitis: iššūkiai Europai ir Lietuvai

Juozas Olekas, Europos Parlamento narys (Socialistai ir Demokratai, Lietuva)

11:55–12:10 Pranešimas: Žemės ūkio transformacijos: kas užtikrintų ilgalaikį Lietuvos kaimo gyvybingumą

Dr. Rasa Melnikienė, Ekonomikos ir kaimo plėtros instituto vadovė

12:10–12:30 Klausimai ir atsakymai

Moderuoja Arūnas Milašius | „Delfi.lt“ Agro redaktorius

12:30–12:45 Apsirūpinimo maistu saugumas globaliu mastu nėra duotybė

Marlene Mortler, Europos Parlamento narė (Europos liaudies partija, Vokietija)

12:45–13:00 Klausimai ir atsakymai

Moderuoja Arūnas Milašius | „Delfi.lt“ Agro redaktorius

13:00 - 14:15 Pietų pertrauka

14:15-15:30 Panelinė diskusija 2B. Aprūpinimas maistu krizės akivaizdoje: Ar esame tam pasirengę? / Mes esame tam pasirengę!

Pristato asociacija „Lietuvos maisto pramonė“

Maisto gamintojai, kaip ir visa visuomenė, pastaraisiais metais susidūrė su sudėtingais iššūkiais: COVID 19 pandemija, klimato kaitos padariniai, Rusijos pradėtas karas Ukrainoje, o dabar – konfliktas Artimuosiuose Rytuose. Tačiau nepaisant, kokios nutiktų krizės Europoje ar Lietuvoje, maisto pramonė turės vykdyti savo pagrindinę misiją – aprūpinti žmones saugiu ir kokybišku maistu. Pagrindinis šios diskusijos klausimas – ar mes, t. y. Lietuvos maisto pramonė, esame pakankamai pasirengę krizinei situacijai? Ar maisto pramonė turėtų būti laikoma neatsiejama veiksmingos šalies gynybos sistemos dalimi? Ar apie jos misijos įgyvendinimą turime kalbėti nacionaliniu ar Europos Sąjungos mastu? Ar maisto pramonė yra pripažįstama kaip ypatingai svarbi, kai kalbame apie koordinuotas pastangas siekti aukšto pasirengimo lygio? Galiausiai – ar mokomės iš karo zonų patirties?

Tikslai:

  1. Apžvelgti maisto pramonės įmonių veiklą Europos Sąjungos ir pasaulio kontekste.
  2. Įvertinti tiekimo grandinių sudėtingumą ir kliūtis, kurios gali atsirasti krizių akivaizdoje.
  3. Aptarti maisto pramonės galimybes ir potencialą siekiant veiksmingai pasirengti saugiam maisto tiekimui iššūkių ir neapibrėžtumo akivaizdoje. 
  4. Kartu su maisto produktų gamintojais, valstybinių institucijų atstovais ir krizių ekspertais išanalizuoti, kokie yra tolesni žingsniai siekiant labiau koordinuoto ir integralaus požiūrio į šalies gynybą iš maisto pramonės perspektyvos.

Įžvalga: Dirk Jacobs | FoodDrinkEurope generalinis direktorius

Mindaugas Snarskis | Asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ valdybos pirmininkas, „Vikonda grupės“ generalinis direktorius
Kristina Mineikienė | LR Žemės ūkio atašė Japonijoje
Aurimas Guščius | LR Vyriausybės kanceliarijos Nacionalinio krizių valdymo centro vyriausiasis patarėjas
Tomas Godliauskas | Respublikos Prezidento patarėjas
Simonas Gurevičius | Maisto Banko direktorius

Diskusiją moderuoja Rasa Bagdonienė | Market Smart partnerė

15:30-16:45 Panelinė diskusija 3B – Agromaisto sistemų ir socialinių bei ekonominių veiksnių sankirta sudaro ryšį, kuris yra esminis tvaraus vystymosi ateičiai

Agromaisto sektoriaus sistemų ir socioekonominiai veiksniai susipina į visumą, kuri ateityje bus labai svarbi tvariam vystymuisi. Diskusijoje dalyvaujantys ekspertai iš įvairių sričių atskleis iššūkius, galimybes ir ryšius tarp agromaisto sektoriaus iniciatyvų ir socioekonominių rodiklių.

Tikslai:

  1. Suvokti įvairiapusį ryšį tarp agromaisto sektoriaus tvarumo bei socioekonominių struktūrų.
  2. Išryškinti tvarių agromaisto sistemų potencialą skatinant socioekonominę pažangą.
  3. Išnagrinėti iššūkius ir kliūtis.
  4. Aptarti politikos sistemą, lengvatas ir bendradarbiavimo būdus, galinčius užtikrinti teisingesnę agromaisto sektoriaus ateitį.

Įžvalga: Aistė Miliūtė-Pranckuvienė | „Birštono mineraliniai vandenys“ direktorė

Bronius Markauskas | Klaipėdos rajono savivaldybės meras
Raimundas Juknevičius | Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas
Kazys Starkevičius | Lietuvos Respublikos Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas
dr. Nijolė Zinkevičienė | Vilniaus kolegijos direktoriaus pavaduotoja mokslui ir partnerystei, EURASHE (Europos aukštojo mokslo institucijų asociacijos) viceprezidentė
Aistė Miliūtė-Pranckuvienė | „Birštono mineraliniai vandenys“ direktorė
Karolis Sankauskas | UAB „Projektavimo sprendimai“ savininkas

Diskusiją moderuoja Arūnas Milašius | „Delfi.lt“ Agro redaktorius

16:45-17:50 Panelinė diskusija 4B – AgriTech Nexus: technologijų pritaikymas saugiai maisto ateičiai

Pristato EDIH.LT

Technologijos gali iš esmės transformuoti agromaisto sektorių. Pasauliui kovojant su tokiais iššūkiais kaip populiacijos augimas, klimato kaita ir išteklių trūkumas, pažangiųjų technologijų integravimas į agromaisto sektoriaus sistemas ne tik atspindi novatorišką požiūrį, bet ir tampa būtinybe. Ekspertai aptars technologijas, skatinančias efektyvumą, tvarumą bei atsparumą agromaisto sektoriuje.

Tikslai:

  1. Aptarti besivystančias agromaisto sektoriaus technologines tendencijas.
  2. Suvokti technologijų poveikį ir potencialą didinant našumą, tvarumą ir atsekamumą.
  3. Išnagrinėti su agrotechnologijų diegimu susijusius iššūkius, kliūtis jas įsisavinant ir etinius aspektus.
  4. Atskleisti bendradarbiavimo, investicijų ir politikos priemones, skatinančias „agritech“ pažangą.

Įžvalga: Gabriela Wurcel | „FMC Corporation“ Daugiašalių reikalų direktorė

Daniel Copot | AgriFood DIH (Slovėnija) vadovas
Gabriela Wurcel | „FMC Corporation“ Daugiašalių reikalų direktorė
prof.dr. Vilma Atkočiūnienė | VDU Žemės ūkio akademijos Bioekonomikos plėtros fakulteto Verslo ir kaimo plėtros vadybos katedros profesorė
doc.dr. Eglė Vaičiukynaitė | KTU EVF docentė praktikė, „Neuromarketing & AI Lab“ bendraįkūrėja ir vadovė

Diskusiją moderuoja Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė

17:50 - 18:00 Uždaromoji sesija (pagrindinė A salė)

14:15 - 14:30 Popietinės sesijos atidarymo kalba

HIGHFIVE projekto pristatymas

Markus Ojala | SeAMK projektų vadovas

14:30 - 14:45 Dvejopa ekologinė ir skaitmeninė pertvarka: iššūkiai ir galimybės maisto gamybos MVĮ

Skaitmeninė ir žalioji pertvarkos labai svarbios vykdant skaitmeninę transformaciją ir vystant tvarumo iniciatyvas, nes šie du veiksniai yra tarpusavyje susiję ir būtini ilgalaikei sėkmei ir konkurencingumui maisto perdirbimo sektoriuje užtikrinti. Projekto HIGHFIVE tikslas – įkvėpti ir įgalinti maisto perdirbimo MVĮ priimti skaitmeninių sprendimų iššūkius bei galimybes, kad jos taptų tvaresnės.

Veerle De Graef | „Flanders’s FOOD“ programų vadovė, HIGHFIVE koordinatorė

14:45 - 15:15 Kompiuterinė rega, procesų stebėsena ir duomenų modeliavimas siekiant optimizuoti išteklius ir sumažinti atliekų kiekį

Praktinis pavyzdys, kaip jutikliai, kompiuterinė regimybė, dirbtinis intelektas ir pažangi procesų kontrolė gali veiksmingai sumažinti energijos ir vandens suvartojimą maisto perdirbimo įmonėse.

David Verstraeten | „Yazzoom“ technikos direktorius, HIGHFIVE partneris
Tim Van Meer | „Pomuni“

15:15 - 15:45 ESIC vaidmuo padedant MVĮ dvejopoje ekologinėje ir skaitmeninėje pertvarkoje – Vilniaus atvejis

Kaip ESIC (Europos skaitmeninių inovacijų centrai) ir konkrečiai „AgriFood Lietuva“ gali padėti MVĮ įgyvendinti dvejopą ekologinę ir skaitmeninę pertvarką agromaisto sektoriuje.

Augustas Alešiūnas | AgTech verslo angelas ir agromaisto inovacijų įmonės „Art21″ įkūrėjas

15:45 - 16:15 Mobilieji kobotai lanksčiai maisto gamybai

Kaip jutikliais aprūpinti kobotai gali sumažinti monotonišką ir fiziškai sunkų darbą kepykloje, kuriai būdingas didelis lankstumas ir nevienodos užduotys.

Andries van der Werf | „Van Wees Waalwijk“
Mick Bremans | „Mariën Bakkerij Produkten“ finansų direktorius
Simon Maas | „Smart Sensors 4 Agri-food S3-partnership“ pirmininkas

16:15 - 16:40 HIGHFIVE atviri kvietimai ir apibedrinančios įžvalgos

Simon Maas | „Smart Sensors 4 Agrifood S3-partnership“ pirmininkas

Įžvalgos apie pirmojo atviro kvietimo teikti paraiškas rezultatus. Antrojo atviro kvietimo perspektyvos.

16:40 - 16:45 Sesijos uždarymas

Markus Ojala | SeAMK projektų vadovas

IV Salė D

11:35 – 12:45 Pramonė 5.0 agromaisto sektoriuje: klasterių vaidmuo pramonės transformacijoje

Vizionieriai ir politikai jau kalba apie pramonė 5.0 principų diegimą. Verslų laukia naujas iššūkis – sinergijos tarp žmogaus ir technologijų kūrimas ir palaikymas bei socialinių ir aplinkosauginių klausimų sprendimas. Todėl svarbu aptarti, kaip klasteriai gali fasilituoti naująją pramonės evoliuciją ir padėti įmonėms pasiruošti jai.

Tautvydas Pipiras | Lietuvos Inovacijų Centro projektų vadovas

Tikslai:

  • Pristatyti pagrindinius Pramonės 5.0 principus ir viziją bei kuo ji skiriasi nuo ankstenių ramonės paradigmų.
  • Aptarti darbuotojų gerovės svarbą agramaisto sektoriuje.
  • Išnagrinėti tvarumo tikslus, kuriuos Pramonė 5.0 kelia agromaisto industrijai.
  • Aptarti kokią rolę turi užimti klasteriai, jog palengvinantų įmonių perėjimą prie į žmogų orientuotos ir tvarumo principais besiremiančios agromaisto pramonės.

11:35 – 12:00 Agromaisto sektorius ir Pramonė 5.0 evoliucija

12:00 – 12:45 Moderuojama diskusija: Klasteriai gali fasilituoti naująją pramonės evoliuciją.

Dalyviai:
Armands Lejas-Krumins | Latvijos maisto produktų kokybės klasterio direktorius
Christelle Domingos | InovCluster vykdančioji direktorė
Ana Felgueira | Galicijos maisto ir gėrimų klasterio Europos programų koordinatorė
Tautvydas Pipiras | Lietuvos inovacijų centro projektų vadovas
Giedrius Bagušinskas | „LitMEA“ direktorius

Diskusiją moderuoja Gytis Junevičius | Lietuvos inovacijų centro projektų vadovas

14:15 – 15:30 Tvarios agromaisto pramonės ateities kūrimas: atspari agromaisto inovacijų ekosistema

Verslui sėkmingai vykdyti inovacinę veiklą ir įveikti „Pramonė 5.0“ iššūkius gali padėti efektyviai veikianti inovacijų ekosistema bei jos dalyviai. Kiekvienai įmonei bus reikalingos naujos kompetencijos, technologiniai sprendimai bei finansavimas, kurie leistų užtikrinti tvarią plėtrą ir bei sumažintų rizikas pereinant prie Pramonė 5.0 paradigmos.

Tikslai:

  • Apžvelgti, kaip ir kokios naujos mokymosi praktikos prisideda prie pramonės tvarumo ir konkurencingumo.
  • Išanalizuoti investuotojų vaidmenį remiant agromaisto pramonės inovacijas tiek ankstyvoje, tiek vystymosi stadijoje.
  • Išnagrinėti strategijas, finansavimo modelius ir bendradarbiavimo formas, kurios gali skatinti pramonės atsparumą ir užtikrinti, kad investicijos būtų suderinamos su tvarumo idėjomis.

14:15 – 14:40 Baltijos šalių paukštininkystė - pakeliui į tvarią ateitį

Saulius Petkevičius | Vilniaus paukštyno Auginimo vadovas

14:40 – 15:05 Europos ir pasaulio agromaisto lyderių kūrimas

Dylan Thuillier | Nature4Growth partneris steigėjas

15:05 – 15:30 Kvalifikacijos kėlimo ateitis: Kodėl "Minecraft" geriau nei mokykla?

Darius Kniūkšta | Edtech Lietuva bendraįkūrėjas, Trys Kubai bendraįkūrėjas ir informacinių technogijų direktorius

15:45 – 16:35 Skaitmeninės pramonė: technologijos, atveriančios kelią perėjimui prie Pramonės 5.0 paradigmos

Naujojoje Pramonės 5.0 paradigmoje ypatingas dėmesys skiriamas moksliniams tyrimams ir inovacijoms vystant pramonę taip, kad ji padėtų žmonijai spręsti jos problemas. Ateityje ir toliau bus skatinamas skaitmeninimo ir dirbtinio intelekto technologijų diegimas, tačiau nuo šiol technologijos turės prisitaikyti prie darbuotojo, o ne atvirkščiai. Tas sesijos metu pristatysime naujausias technologijas, kurios yra ir bus diegiamos agromaisto pramonėje bei kaip reikia strategiškai pasiruošti, kad sėkmingai įžengtumėte į naująją erą.

Tikslai:

  • Pristatyti skaitmeninių technologijų, įskaitant dirbtinį intelektą ir daiktų internetą, svarbą agromaisto pramonės pažangai.
  • Išnagrinėti, kaip šios skaitmeninės technologijos gali padidinti produktyvumą, tvarumą ir efektyvumą visoje vertės grandinėje.
  • Aptarti esminius žingsnius ir strategijas, kurių turi imtis pramonės dalyviai, kad pasiruoštų perėjimui prie pramonės 5.0.
  • Akcentuoti mokslinių tyrimų ir inovacijų svarbą norint išlikti konkurencingiems besikeičiančioje aplinkoje.

15:45 – 16:10 Technologijų išnaudojimas: Gamybos skaitmeninimo indeksas

Povilas Bacevičius | Lietuvos Inovacijų Centro ekspertas

16:10 – 16:35 Visapusiškas sveikų laukų vaizdas: maistinių medžiagų trūkumo nustatymas atskiruose augaluose siekiant padidinti derlių

Andrius Čiapas | Smart Agrometer bendraįkūrėjas

Gretutiniai renginiai

C2Lab - Vilnius, Lithuania

Lietuva, lapkričio 14 - 15d. 2023

Are you preparing your next project on sustainable agri-food value chains? Or on skills and empowerment? Would you like to expand your network and meet new collaboration partners? Then, C2Lab is the right place for you!

Plačiau

Welcome to B2B matchmaking at the AgriFood Forum 2023

Lietuva, lapkričio 14d. 2023

Enterprise Europe Network partners in Lithuania are organizing an on-site B2B matchmaking event during the AgriFood Forum 2023 in Vilnius, Lithuania, on November 14th, 2023.

Plačiau