Idėja
Kalbant apie tvarumą, kartais neatsižvelgiama į vieną labai svarbią sritį, kuri yra didesnė nei transportas ir net pranoksta net energetikos sektorių. Tai – MAISTAS!
Šiandien visuomenė susiduria su didžiuliu iššūkiu, kaip iki 2050 m. reikės pamaitinti 10 milijardų žmonių ir išsaugoti tiek žmonių, tiek planetos gerovę? Be to, priimant sprendimus turime įvertinti, kad maistas yra mūsų istorijos ir kultūros dalis. Jam pritaikoma ir ekonomikos teorija. Taip pat maistas yra ir politinis klausimas. Galiausiai, jis daro milžinišką įtaką aplinkai!
Šiuo metu pasaulis skiria ypatingą dėmesį maisto tvarumui – Jungtinės Tautos rugsėjo mėnesį surengė pirmąjį jų istorijoje Maisto sistemų suvažiavimą (ang. UN Food Systems Summit)!
Tvirtą ir tvarią maisto sistemą, kuri atsinaujina ir nepalieka nė vieno užnugary, turime sukurti kuo greičiau. Atėjo laikas dideliems pokyčiams ir visuotinei atsakomybei, kaip mes rūpinsimės mus supančia aplinka.
Tvarios maisto sistemos sukūrimas priklauso nuo manęs, tavęs, atskirų šalių ir viso pasaulio. Šiame procese ypatingai svarbus bendradarbiavimas tarp viešojo ir privataus sektorių. Tai – pirmas labai svarbus žingsnis tvaresnės maisto sistemos link.
Pasaulį užklupusi pandemija aiškiai išryškino maisto tiekimo sistemos efektyvumo trūkumą, tačiau šie precedento neturintys iššūkiai taip pat atveria milžiniškas galimybes.
Veikti būtina jau dabar! Šiais metais „Agromaisto forumas 2021“ pristatys naujus inovatyvius veiksmus, sprendimus ir strategijas, reikalingas Žaliojo kurso tikslams, grindžiamiems sveikesnėmis, tvaresnėmis ir teisingesnėmis maisto sistemomis, pasiekti. Forumas švies bendruomenę apie bendradarbiavimo svarbą gerinant maisto gamybos, vartojimo ir mąstymo galimybes.
Užsibrėžti tikslai
- Žymiai išaugęs viešasis diskursas dėl esminio maisto sistemų vaidmens siekiant tvarios maisto vertės grandinės ir priemonių, būtinų jos įgyvendinimui.
- Identifikuoti veiksmai ir apsibrėžti kiekybiškai įvertinami laukiami rezultatai, reikalingi norint pasiekti 2030 m. darbotvarkės tikslus. Tai padaryta įtraukiant maisto sistemų pertvarkos lyderius, pabrėžiant egzistuojančius rinkoje sprendimus bei raginant įvairias suinteresuotas šalis imtis naujų veiksmų tiek nacionaliniu, tiek ES lygmenimis.
- Sukurta stebėsenos ir peržiūros sistema, kuri skatins naujas veiklas ir rezultatus, palengvins dalijimąsi patirtimi ir informacija bei įtrauks naujus poveikio matavimo rodiklius.
Naujienos
Pranešėjai
Andrius Pranckevičius
Daniel Calvo Alonso
*Pranešėjų sąrašas bus pildomas.
Programa
*Nuolat atnaujinama
09:00 Forumo atidarymas
Ramūnas Terleckas | „Verslo klasės“ redaktorius
09:05 Sveikinimo kalba
Viktorija Čmilytė-Nielsen | Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkė
09:10 Pagrindinis pranešimas
Kęstutis Navickas | Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministras
09:20 Pagrindinis pranešimas: „Maisto sektorius be CO2 pėdsako, ar tai įmanoma?“
Simonas Gentvilas | Lietuvos Respublikos Aplinkos ministras
09:45 Pagrindinis pranešimas: „Stiprūs ir skaitmeniniai. Ilgos kelionės pradžia“
Augustas Alešiūnas | „ART21“ direktorius ir „Future Technologies DIH“ inovacijų vadybininkas
10:10 Pagrindinis pranešimas: „Kelias į tvarią agromaisto sektoriaus grandinę: agromaisto technologijų investicijų ir inovacijų vystymasis“
Louisa Burwood-Taylor | „Ag Funder“ žiniasklaidos ir tyrimų vadovė
10:40 Pertrauka
I salė
II salė
Regionų vystymo ir ateities įgūdžių forumas
10:50 Pranešimas: „Kooperatyvai ir kaimo plėtra: tobulėjimas drauge“
Marie-Christine Le Gal | Prancūzijos Žemės ūkio ir maisto pramonės atašė Centrinės ir Rytų Europos regionui
11:10 Pranešimas: „Įgūdžiai žemės ūkio ir maisto sektoriui: dabartis ir perspektyva“
Dr. Agnė Kudarauskienė | Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė
11:30 Diskusija: „Žemės ūkio ir maisto sektoriaus perspektyvos didinti regionų ekonominį išsivystymą ir patrauklumą kurtis jaunimui“
Marie-Christine Le Gal | Prancūzijos Žemės ūkio ir maisto pramonės atašė Centrinės ir Rytų Europos regionui
Juozas Augutis | Vytauto Didžiojo universiteto rektorius
Marja-Liisa Meurice | „EIT FOOD CLC North-East“ direktorė
Arnas Radzevičius | „Agrokoncerno“ Agro tiksliųjų technologijų skyriaus vadovas
Dr. Agnė Kudarauskienė | Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto viceministrė
Moderatorius Mantas Vilys | Lietuvos inovacijų centro direktorius
Robotikos sesija (Bendra transliacija)
12:20 Diskusija: „Robotika agromaisto sektoriuje – galimybės ir iššūkiai“
Daniel Calvo Alonso | „Atos tyrimų ir inovacijų“ Dirbtinio intelekto, duomenų ir robotikos padalinio vadovas
Anneli Roose | „Civitta Estonia“ projektų vadovė
Dr. Rico Mockel | Kognityvinės robotikos ir intelektualiųjų sistemų docentas Mastrichto universitete
Moderatorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė | „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė
Sesijos organizatoriai
Moterų įgalinimo agromaisto sektoriuje forumas
13:20 Pranešimas: „Kaip moterys lyderės gali paspartinti ekonominį ir socialinį atsigavimą agromaisto sektoriuje“
Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė | „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė
13:40 Diskusija: „Kodėl moterys gali būti žemės ūkio maisto sektoriaus pertvarkos priešakyje?“
Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė | „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė
Diana Tatarūnaitė-Zubenienė | „Dojus Agro“ Lietuvos filialo direktorė
Aistė Miliūtė-Pranckuvienė | „Birštono mineraliniai vandenys“ direktorė
Milda Kraużlis | „EIT FOOD CLC North-East“ RIS programos vadovė
Moderatorius Edvardas Žičkus | Žurnalistas
14:20 Pranešimas: „Agromaisto ekosistemos vaidmuo skaitmeninėje ir žaliojoje transformacijoje“
Marja-Liisa Meurice | „EIT FOOD CLC North-East“ direktorė
14:40 Diskusija: „ES inovacijų ekosistemos: koks vaidmuo tenka agromaisto sektoriui?“
Daina Kleponė | „Versli Lietuva“ generalinė direktorė
Darius Gaidys | Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams, kuruojantis skaitmeninius iššūkius
Vidmantas Janulevičius | Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas
Andrius Pranckevičius | „Linas Agro Group“ valdybos pirmininko pavaduotojas, „PF Kekava“ valdybos pirmininkas, AB „Kauno Grūdai“ generalinis direktorius
Moderatorius Ramūnas Terleckas | „Verslo klasė“ redaktorius
Bendra transliacija
15:20 Pranešimas: „Mažiau yra daugiau – tvarumas ir efektyvumas agroversle“
Arūnas Jusas | „Timac AGRO LT“ generalinis direktorius
Bendra transliacija
15:35 Pristatymas: „EIT Food programos inovatoriams“
Martyna Czerniakowska | „EIT Foods RIS stipendijų“ programos lyderė
Małgorzata Młynarska | „EIT Food“ RIS jaunimo komunikacijos koordinatorė
Ateities agromaisto sektoriaus vizija Lietuvoje
15:50 Pranešimas: „Lietuvos agromaisto sektoriaus transformacijos kelrodis“
Linas Dičpetris | „EY“ konsultacijų padalinio Baltijos šalyse vadovas
16:10 Diskusija: „Kokią agromaisto sektoriaus viziją matome Lietuvoje? Naujos kompetencijos, įgūdžiai ir strategija“
Aušrys Macijauskas | Grūdų augintojų asociacijos pirmininkas, Žemės ūkio taryba
Augustas Alešiūnas | „ART21“ direktorius ir „Future Technologies DIH“ inovacijų vadybininkas
Kazys Starkevičius | Lietuvos Respublikos Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas
Julija Kiršienė | Vytauto Didžiojo universiteto prorektorė mokslui
Moderatorius Ramūnas Terleckas | „Verslo klasė“ redaktorius
16:50 Forumo uždarymas
Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė | „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė
17:00 Tinklaveikos susitikimai
II salė
ES žemės ūkio politikos ateitis: naujovės BŽŪP, Žaliasis kursas ir strategija „Nuo ūkio iki stalo“
Organizatorius
10:50 Pranešimas: „Žaliasis kursas ir BŽŪP: žvilgsnis iš Lietuvos“
Prof. dr. Viktoras Pranckietis | Lietuvos Respublikos Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas
11:05 Pranešimas: „Nauja BŽŪP kryptis“
Bronis Ropė | Europos Parlamento narys
11:20 Diskusija
Prof. dr. Viktoras Pranckietis | Lietuvos Respublikos Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas
Bronis Ropė | Europos Parlamento narys
Moderatorius Arūnas Milašius | „Delfi.lt“ Agro redaktorius
11:35 Pranešimas: „Strategija „Nuo ūkio iki stalo“: kelias link tvarios maisto gamybos ir naudojimo“
Dorfmann Herbert | Europos Parlamento narys
11:50 Pranešimas: „Lietuvos ūkininkų požiūris į Žaliąjį kursą ir naują BŽŪP“
Arūnas Svitojus | Žemės ūkio rūmų pirmininkas
12:05 Diskusija
Dorfmann Herbert | Europos Parlamento narys
Arūnas Svitojus | Žemės ūkio rūmų pirmininkas
Moderatorius Arūnas Milašius | „Delfi.lt“ Agro redaktorius
Robotikos sesija (Bendra transliacija)
12:20 Diskusija: „Robotika agromaisto sektoriuje – galimybės ir iššūkiai“
Daniel Calvo Alonso | „Atos tyrimų ir inovacijų“ Dirbtinio intelekto, duomenų ir robotikos padalinio vadovas
Anneli Roose | „Civitta Estonia“ projektų vadovė
Dr. Rico Mockel | Kognityvinės robotikos ir intelektualiųjų sistemų docentas Mastrichto universitete
Moderatorė Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė | „AgriFood Lithuania DIH“ direktorė
Sesijos organizatoriai
13:20 Pranešimas: „Žaliasis kursas: agromaisto sektoriaus reikšmė ekonomikai“
Paulius Kunčinas | Ekonomistas
13:40 Diskusija: „Investicijos į agromaisto sektorių: dabartis, ateitis ir to priežastys“
Grigoris Chatzikostas | „FoodScale Hub“ viceprezidentas verslo plėtrai
Paulius Kunčinas | Ekonomistas
Mika Kukkurainen | „NORDIC FoodTech VC“ įkūrėjas ir partneris
Eivilė Čipkutė | Lietuvos bankų asociacijos prezidentė
Moderatorius Mantas Vilys | Lietuvos inovacijų centro direktorius
Inovatyvaus maisto forumas
14:20 Pranešimas: „Duomenų dalinimasis – inovatyvaus funkcinio maisto karšta bulvė“
Dr. George Beers | „SmartAgriHubs“ koordinatorius, Vageningo universiteto tyrėjas
14:40 Diskusija: „Sumaniosios specializacijos prioritetai: inovatyvus ir funkcinis maistas“
Dr. George Beers | „SmartAgriHubs“ koordinatorius ir Vageningo universiteto tyrėjas
Linas Dičpetris | „EY“ konsultacijų padalinio Baltijos šalyse vadovas
Giedrius Bagušinskas | Lietuvos klasterių tinklo prezidentas ir Lietuvos maisto eksportuotojų asociacijos direktorius
Andžej Šuškevič | „Baltic Amadeus“ direktorius
Paulius Guzevičius | „Vikonda“ Inovacijų direktorius
Moderatorius Mantas Vilys | Lietuvos inovacijų centro direktorius
Bendra transliacija
15:20 Pranešimas: „Mažiau yra daugiau – tvarumas ir efektyvumas agroversle“
Arūnas Jusas | „Timac AGRO LT“ generalinis direktorius
Bendra transliacija
15:35 Pristatymas: „EIT Food programos inovatoriams“
Martyna Czerniakowska | „EIT Foods RIS stipendijų“ programos lyderė
Małgorzata Młynarska | „EIT Food“ RIS jaunimo komunikacijos koordinatorė
Tvarios aplinkos kūrimo forumas
Idėją palaiko
15:50 Pranešimas „Tvarumas už žaliojo kurso ribų: ar tvarumas gali būti pelningas?“
Donatas Dailidė | „Dojus Group“ generalinis direktorius
16:10 Diskusija: „Dekarbonizacija žemės ūkyje: iššūkiai ir galimybės“
Remigijus Lapinskas | Žaliosios politikos instituto direktorius
Raimundas Juknevičius | Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas
Donatas Dailidė | „Dojus Group“ generalinis direktorius
Kristina Simonaitytė | Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministro patarėja
Moderatorius Mantas Vilys | Lietuvos inovacijų centro direktorius
16:50 Forumo uždarymas
Daiva Jakaitė | Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė